Teste Psihologice de Cariera

testc

Teste psihologice de cariera si teste de personalitate, isi propun sa masoare o serie de cunostinte sau aptitudini de tipul: inteligenta, memorie si atentie sau alte caracteristici ale unei persoane. Testele psihologice de cariera ce isi propun sa masoare aptitudinile unei persoane prezinta o serie de probleme logice, matematice, de memorare sau de concentrare a atentiei. Testele de personalitate au rolul de a identifica felul unei persoane de a reactiona in diferite situatii iar in cazul acestor teste nu exista raspunsuri bune sau rele la intrebari.

Aceste teste ii ajuta pe oameni sa isi inteleaga mai bine propria personalitate, altele ii ajuta pe acestia sa isi aleaga o cariera potrivita. In genaral un test de cariera reflecta o parte din cunostintele sau aptitudinile unei persoane inregistrand gradul de dezvoltare a aptitudinii vizate si nu tot ce se poate sti despre persoana respectiva.

In urma utilizarii testelor psihologice de cariera afli care sunt interesele si aptitudinile tale, identifici care sunt punctele tale forte si bineinteles indentificarea profesiilor care se potrivesc profilului tau. Utilizand testele de cariera poti afla si care sunt punctele tale slabe urmand ca ulterior sa le poti atenua.

Testele psihologice de cariera sau teste de orientare in cariera te pot ajuta sa stabilesti daca ai luat decizia corecta privind cariera ta. Evaluandu-ti personalitatea iti poti armoniza intersele si abilitatile cu un loc de munca potrivit tie. Aceste teste pentru cariera reprezinta un ajutor extrem de valoros indiferent de stadiul in care te afli acum pentru a-ti alege directia corecta in cariera. Rolul acestor teste de cariera este de a oferi alternative si variante respondentului si nu de ai limita optiunile pe care le are.

Testele psihologice de cariera sunt utilizate atat de persoanele care isi doresc sa se autocunoasca mai bine cat si de catre specialistii in resurse umane la interviurile de angajare pentru a identifica profilul, intersele sau aptitudinile unui candidat. Testele de cariera sau de orientare in cariera sunt utilizate din ce in ce mai des de catre manageri pentru ca sunt unelte eficiente in cunoasterea angajatilor fara a fi necesar sa petreaca mult timp in prezenta lor. Un manager poate observa evolutia in timp a angajatilor sau eventuale schimbari daca acestea au survenit atunci cand aceste teste sunt realizate in mod periodic.