Consiliere si orientare in cariera profesionala
Conform unor unor studii realizate de experti in domeniu, in randul elevilor s-a observat ca un procent de aproximativ doar 20% dintre elevi stiu ce cariera profesionala vor sa urmeze. Restul au ca sentiment principal negativismul, resemnarea si se lasa dusi de val. Acest aspect isi lasa amprenta mai tarziu cand isi cauta un loc de munca si constata ca nici un angajator nu ii vrea.
Pentru persoanele care trec printr-un proces de consiliere si orientare profesionala acest risc nu mai exista pentru ca deaja si-au identificat potentialul si factorii motivationali. Odata ce orientarea in cariera a fost realizata si sunt constientizate care sunt profesiile pentru care au reale aptitudini vor sti sa se descurce la interviurile de angajare chiar si daca profesia nu este una foarte solicitata.Un astfel de canditat va fi apreciat la interviurile de angajare pentru ca este pregatit si stie care sunt obiectivele sale in cariera profesionala.
Cariera profesionala reprezinta o succesiune de pozitii, activitati si experiente profesionale cu care o persoana se confrunta de-a lungul vietii sau de-a lungul experientei sale profesionale. Avand in vedere dinamica existenta pe piata fortei de munca si schimbarile accelerate care au loc in ultimul timp se pune un accent tot mai mare pe planificarea carierei profesionale si managementul acesteia atat la nivel de individ cat si la nivelul organizatiilor.
Odata realizata planificarea carierei de catre o persoana, experientele pe care aceasta le-a avut in decursul timpului inseamna mai mult decat o succesiune de slujbe privite izolat. Acestea sunt interconectate intre ele, profesia devine legata de trecutul si viitorul profesional. Desfasurarea activitatii intr-o anumita profesie inseamna pregatirea, educatia si munca efectiva, elemente prezente in cariera profesionala a unei persoane.
Procesul de consiliere si orientare in cariera profesionala este impartit in doua, orientarea in cariera sau planificarea carierei si evolutia carierei. Primul aspect are in vedere procesul de evaluare in sine, identificarea intereselor, a punctelor forte si slabe pe care persoana in cauza le are si aptitudinile acesteia. Acest proces este un proces continuu ce implica o serie de schimbari si ajustari realizate in viata profesionala a unei persoane si se intrepatrunde cu al doilea proces, evolutia carierei. Evolutia carierei reprezinta o succesiune de pozitii si activitati dupa cum mentionam anterior, acest proces este influentat in mod direct de situatia existenta pe piata forte de munca, de joburile disponibile, provocarile si schimbarile care apar in decursul timpului.
Oamenii devin din ce in mai intersati de dezvoltarea personala si profesionala obtinuta prin experienta castigata in cariera profesionala. De asemenea se remarca o crestere a preocuparii acestora in cea ce priveste dezvoltarea calitatilor lor, a competentelor proprii si de oportunitatile de auto-determinare, deci procesul de planificarea carierei se realizeaza de cele mai multe ori intr-un mod inconstient.
O autoevaluare atenta realizata in procesul de consiliere si orientare in cariera profesionala, monitorizarea rezultatelor obtinute in decursul timpului cu ajutorul testelor de cariera il va feri pe cel in cauza de o serie de experiente profesionale neplacute cum ar fi inadaptarea profesionala, stresul ocupational, ineficienta in activitatea de munca si chiar evitarea unor accidentelor de munca.