Resurse
6 greseli frecvente ale reorientarii in cariera
O persoana obisnuita isi petrece aproximativ o treime din viata activa lucrand, in contextul in care programul de lucru este de 8 ore pe zi, insa stim cu totii ca de cele mai multe ori acesta nu se reduce doar la 8 ore pe zi.
Alegerea unui job doar de dragul de a avea un loc de munca, pentru ca e la moda sau pentru a avea un venit poate parea o solutie de compromis insa pe termen scurt. Pe termen lung acest lucru inseamna sa te simti plictisit si sa devii plafonat. In acest fel devii demotivat si stresat, factori ce au impact in ce priveste sanatatea ta dar si in ce priveste performante tale la locul de munca.
In momentul in care ajungi in aceasta situatie ai nevoie de o schimbare in viata profesionala, o schimbare a companiei pentru care lucrezi, a jobului sau chiar si a domeniului de activitate, mai exact este vorba de reorientare in cariera. Continuare »
Formare Profesionala
Formarea profesionala a salariatiilor este reglementata prin Codul Muncii dar si prin Ordonanta Guvernului nr.129/2000.
Angajatorul are obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala:
- cel putin o data la 2 ani, daca are cel putin 21 de salariati;
- cel putin o data la 3 ani, daca are sub 21 de salariati;
Continuare »
Consilierea in cariera a adultilor
Procesul de consiliere in cariera se refera la asistarea din partea unor specialisti a persoanei in cauza in momentele importante ale traseului sau profesional si educational, prin oferirea de informatii concise si sustinerea sa in luarea acelor decizii care ii influenteaza evolutia ulterioara in cariera.
Profesia
Profesia este conform definitiei existente in DEX, o ocupatie, indeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercita cineva in baza unei calificari corespunzatoare, este un complex de cunostinte teoretice si de deprinderi practice care definesc pregatirea cuiva.