Planificarea carierei sau managementul carierei

planific

Planificarea carierei sau managementul carierei profesionale are un rol foarte important mai ales acum in actualul context economic avand in vedere situatia existenta pe piata fortei de munca atat la nivel modial cat si in Romania: o rata a somajului ridicata, numarul mic de locuri de munca vacante dar si cele nou creeate dar mai ales o rata a somajului alarmanta in randul tinerilor din Romania ce depaseste 21% devine din ce in ce mai evident faptul ca dezvoltarea profesionala si personala joaca si va juca un rol esential in urmatorii ani.

Daca inaintea crizei economico-financiare exista pe piata un deficit de forta de munca acum exista un surplus de forta de munca neocupata iar disponibilitatea celor in cautarea unui job de a accepta un venit mai mic sau de a petrece mai mult timp la locul de munca a crescut intr-un ritm alert acestea fiind si criterii care fac diferenta la un interviu de angajare, bineinteles pe langa experienta, pregatire, abilitati sau deprinderi.

Daca privim la modul general observam trei modele de planificare a carierei: Modelul „ sansa si noroc” in care angajatul se bazeaza doar pe sansa sau noroc pentru a ajunge in compania sau functia dorita considerand ca trebuie sa fie la locul si momentul potrivit. De asemenea in aceast model includem si persoanele care considera ca pentru a avansa intr-o institutie sau companie trebui sa faci compromisuri, sa ai relatii, pile sau o anumita apartenenta politica.

Al doilea model de planificare a carierei ce poate fi observat este „organizatia are grija de mine” in care angajatul are un puternic sentiment de apartenta fata de organizatia pentru care lucreaza. De obicei acest tip de angajat va fi plasat de pe o pozitie sau alta in functie de nevoile si strategiile organizatiei iar, daca el va cunoaste orientarea strategica a acesteia va trebui sa se deplaseze in acea directie asteptand apoi sa fie gasit si numit pe functia dorita. Din pacate acest model de management al carierei poate conduce la sentimentul ca, organizatia abuzeaza de el iar in situatia in care se fac concedieri sau anumite activitati sunt externalizate si angajatul isi pierde locul de munca el devine vulnerabil dezvoltand sentimente de frustrare sau anxietate.

In final al treilea model de planificare a carierei si anume „modelul autoorientat”, model ce ofera satisfactie si performanta angajatului. Acesta isi stabileste cursul de dezvoltare a carierei, isi propune obiective si stabileste strategiile pentru atingerea lor, beneficiind de asistenta si programe de dezvoltare profesionala, cursuri, traininguri oferite de organizatia pentru care lucreaza sau alte organizatii ce ofera astfel de programe. Acesti angajati sunt responsabili cu implementarea strategiilor, controlul directiei de dezvoltare profesionala dar si cu evaluarea rezultatelor obtinute in urma programelor pe care le-au urmat.

Indiferent de varsta, sex sau pregatire, dezvoltarea personala si planificarea carierei vor fi factori determinanti in drumul catre o cariera de succes. Managementul carierei reprezinta un proces de stabilire a obiectivelor, de creeare si implementare a strategiilor, de autoevaluare si analiza a oportunitatilor precum si de evaluare a rezultatelor obtinute.