Orientare Profesionala

orprof

Orientarea profesionala reprezinta activitatea prin care o persoana isi poate realiza o imagine reala si completa despre sine, despre propria persoana astfel incat sa desfasoare o munca, o activitate care ii ofera satisfactii in acest fel are un randament si o productivitate ridicata la job-ul sau.

Orientarea profesionala consta in acele activitati si programe de evaluare sau autoevaluare prin care poti descoperi informatii noi despre propria persoana incluzand aici si atitudinea fata de munca, cum iti poti valorifica cat mai bine potentialul astfel incat sa avansezi rapid in cariera.

Fiecarei meserii ii corespunde un anumit tip de personalitate, de aptitudini, in general indivizii unui grup vocational au personalitati similare. Acestia raspund si reactioneaza in marea majoritate a problemelor intr-un mod similar, oferind mediului respectiv de lucru anumite caracteristici. Astfel de caracteristici au fost analizate si observate in urma unor analize si cercetari privind orientarea profesionala.

Orientare profesionala, beneficii:

Odata ce este realizat un test de cariera sau de orientare profesionala vei descoperi care sunt meseriile principale ce se apropie cel mai mult de personalitatea ta. In urma unui asemenea test de cariera sau de orientare profesionala vei primi si o evaluare a intereselor tale afland astfel care sunt interesele tale dominante.

Interesele sunt identificate in urma evaluarilor de orientare profesionala, ele reflectă tipurile de activitatii care ne fac placere. De exemplu daca iti place să vinzi lucruri sau servicii, atunci inseamna ca vei lucra cu placere pe posturi de consultant/ reprezentant de vanzari avand in acest fel si satisfactie profesionala.

In general foarte multe persoane confunda interesele cu abilitatile unei persoane dar exista o diferenta foarte mare intre interesele si abilitatile unei persoane. In urma unor sedinte de orientare profesionala putem sa identifica care sunt interesele dominante si abilitatile pe care le-am dezvoltat in decursul timpului. Interesele ne spun ce anume ne face placere, iar abilitatile ce putem face efectiv, experienta, cunostintele sau pregatirea pe care am acumulat-o intr-un anumit domeniu. Cu cat interesele si abilitatile se suprapun mai mult cu atat si noi suntem mai multumiti in cea ce facem.

In timpul vietii interesele au o dinamica continua si sunt anumiti factori care le pot influenta din aceasta cauza se recomanda sa fie analizate in mod periodic prin testele de orientare profesionala, ele fiind si o sursa importanta pentru a te cunoaste mai bine.